KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze, wiersz i piosenka wrzesień

Tydzień I: Pierwszy raz w przedszkolu.
• Pokazywanie dzieciom zabawek w przedszkolu, zachęcanie do zabawy
• Zapoznanie z wyglądem Sali, łazienki, szatni
• Utrwalanie imion kolegów i koleżanek z grupy
• Zapoznanie z kącikami zainteresowań, omawianie sposobu korzystania z nich

Tydzień II: Jestem przedszkolakiem.
• Utrwalanie znajomości swoich znaczków rozpoznawczych
• Nauka chodzenia parami jedna z a drugą
• Rozpoznawanie i nazywanie wybranych kolorów
• Kształtowanie poczucia rytmu
• Rozwijanie sprawności manualnej
• Zachęcanie do samodzielnego rozbierania się i ubierania

Tydzień III: To ja.
• Ćwiczenia w nazywaniu poszczególnych części ciała – także w języku angielskim
• Ćwiczenia spostrzegawczości
• Utrwalanie symbolu grupy – „Stokrotki”
• Ćwiczenia artykulacyjne
• Ćwiczenia w parach kształtujące świadomość ciała swojego i drugiej osoby

Tydzień IV: Bezpieczne ulice.
• Oglądanie zdjęć pojazdów; nazywanie pojazdów, określanie, gdzie je można zobaczyć
• Dostrzeganie rytmu i kontynuowanie go
• Ćwiczenia dźwiękonaśladowcze
• Nauka piosenki „Bezpieczne przejście” - utrwalanie umiejętności bezpiecznego przechodzenia przez przejście dla pieszych
• Zapoznanie z sygnalizatorem świetlnym
• Zapoznanie z wybranymi znakami drogowymi
• Rozwijanie umiejętności liczenia

Wiersz „Piłka” D. Gellner
Po cichutku, po kryjomu,
Wyskoczyła piłka z domu.
Hop! Hop! W górę! W dół!
Przeskoczyła świata pół.
Zatrzymała się pod płotem,
Zatańczyła z burym kotem.
Hop! Hop! Raz i dwa!
Obudziła złego psa!

Piosenka „Bezpieczne przejście”
1. Zielone światło nad drogą świeci.
Na drugą stronę zaprasza dzieci.
ref: Przechodź na pasach na drugą stronę,
kiedy się pali światło zielone.
2. Czerwone światło świeci z daleka.
Co to oznacza? stop! proszę czekać.
ref: Czerwone światło w miejscu stoimy,
na drugą stronę nie przechodzimy.