Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS 10.03.- 14.03.2025 [.docx, 34.70 kB]

75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal

ŚNIADANIE                                          II ŚNIADANIE

ok 25%-30%(350-420 kcal)

OBIAD

ok 30%- 35%(420-490kcal)

PODWIECZOREK

ok 15%-20%(210-280kcal)

PONIEDZIAŁEK 10.03.2025

Stół  szwedzki Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)  szynka Morlińska, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną

Mandarynki

suszone owoce

 i  mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni)

Zupa pomidorowa z makaronem nitki,  ze śmietaną 18% , rumsztyk drobiowy z  pieca, z cebulką, kasza pęczak, marchewka gotowana drobna z ziemniakami, brokuł z wody z masełkiem i bułką tartą

 lemoniada

Musli owocowe z jogurtem naturalnym, pieczywo mieszane z  masłem 

herbata malinowa

alergeny: 1, 7, 3

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1, 3,7, 9

Alergeny: 1,  7, 11

WTOREK 11.03.2025

Stół  szwedzki Mleko na gorąco, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)  schab od szwagra , filet z indyka, sałatka capresse( pomidor, mozzarella, sos ze świeżej bazylii) ,ogórek kiszony, miód,  herbata rumiankowa niesłodzona

Pomarańcza

suszone owoce

 i  mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni)

Zupa krupnik z ziemniakami, gulasz drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, kasza bulgur, surówka z buraczków na zimno

 woda z cytryną i miętą niesłodzona

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

 herbata  z cytryną

Alergeny: 1,3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1,  3, 7,9

Alergeny: 1,  7

ŚRODA 12.03.2025

Stół  szwedzki: Zacierki na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka wieprzowa, filet z indyka, jajko faszerowane , pomidor malinowy, kiełki ze słonecznika

 herbata owocowa

Banan,

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Krem z  pieczarek, grzanki, naleśniki z serem białym/ jabłkiem słodzone miodem,  z polewą waniliową na jogurcie naturalnym, surówka z marchwi z ananasem

lemoniada niesłodzona

Kiełbasa z pieca, pieczywo pełnoziarniste z masłem, keczup

 herbata Melisa

 

Alergeny: 1,  7, 3

Alergeny:8, 5

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Alergeny: 1, 7, 11

     CZWARTEK 13.03.2025

Stół  szwedzki Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha, filet z indyka, pasta z tuńczyka, papryka, ogórek zielony,

 herbata zielona niesłodzona

Kiwi zielone

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Zupa kapuśniak, kotlet z piersi kurczaka , ryż,  surówka bułgarska(papryka, ogórek kiszony, jabłko, cebulka),  

woda z cytryną i miętą niesłodzona

Kasza manna na mleku

 z sokiem malinowym

 herbata  z cytryną

 

Alergeny: 1, 3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1, 3, 7,9

Alergeny: 1, 3, 7

PIĄTEK   14.03.2025

Stół  szwedzki: Płatki kukurydziane,  pieczywo mieszane z masłem,

( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)salami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony,

herbata malinowa

 

Jabłko

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Barszcz ukraiński, ryba miruna z pieca  , ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i ogórkiem, koperkiem

lemoniada

Szarlotka(wyrób własny)

 Kakao na mleku

Alergeny: 1,3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny:  4, 7, 9

Alergeny: 1,  3, 7

ALERGENY

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.)

1.         Zboża zawierające gluten

2.         Skorupiaki i produkty pochodne

3.         Jaja i produkty pochodne

4.         Ryby i produkty pochodne

5.         Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.         Soja i produkty pochodne

7.         Mleko i produkty pochodne

8.         Orzechy

9.         Seler i produkty pochodne

10.      Gorczyca i produkty pochodne

11.      Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.      Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13.      Łubin i produkty pochodne.

14.      Mięczaki i produkty pochodne.

GRAMATURA POSIŁKÓW 

 

Śniadanie:

Zupa mleczna

Pieczywo

Masło

Wędlina/ser żółty

Pomidor, ogórek

Papryka, rzodkiewka

Napój

II śniadanie:

Owoce

Warzywa

Orzechy, ziarenka

Sok świeży

Obiad:

Zupa

Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka

Klops

Udko kurczaka

Mięso duszone bez panierki

Gulasz, mięso razem z sosem

Ziemniaki

Ryż, kasza, makaron

Surówka

Mizeria

Warzywa gotowane z wody

Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki)

 

 

200 g

35 g

6 g

15 g

30 g

20 g

150 g

 

80-100 g

20-30 g

5 g

130 g

 

250-300 g

65 g

60 g

85 g

55 g

100-120 g

150 g

80-100 g

100 g

120 g

70 g

30 g

 

Podwieczorek:

Pieczywo

Masło

Wędlina

pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka

ciastko, biszkopt

ciasto

owoce

sałatka

placki ziemniaczane, racuchy

 

 

25 g

4 g

15 g

20 g

40 g

100 g

50 g

70 g

100 g