Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS 3.02.- 7.02.2025 [.docx, 35.07 kB]

75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal

ŚNIADANIE                                          II ŚNIADANIE

ok 25%-30%(350-420 kcal)

OBIAD

ok 30%- 35%(420-490kcal)

PODWIECZOREK

ok 15%-20%(210-280kcal)

PONIEDZIAŁEK 03.02.2025

Stół  szwedzki Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) schab od Szwagra, ser żółty, papryka, ogórek zielony,

 herbata z cytryną

Mandarynki,

suszone owoce

 i  mix ziaren

(orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni)

Zupa kapuśniak z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym, kasza pęczak, surówka z selera z rodzynkami, brokuł z wody

lemoniada niesłodzona

Kasza manna na mleku, z sokiem malinowym (na ciepło),

 herbata zielona

alergeny: 1, 7, 3

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1, 3,7, 9

Alergeny: 1,  7, 11

WTOREK  04.02.2025

Stół  szwedzki: Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo),krakowska sucha „Olewnika”’, filet z indyka , pasta jajeczna ze szczypiorkiem, miód, pomidor malinowy, ogórek kiszony,

herbata owocowa

Kiwi złote

suszone owoce

 i  mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni)

Krupnik, kotlet z piersi kurczaka, panierowany z pieca, kasza gryczana niepalona biała, surówka z kapusty czerwonej

 woda z cytryną i miętą niesłodzona

 Placki ziemniaczane(wyrób własny), herbata  rumiankowa

Alergeny: 1,3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1,  3, 7,9

Alergeny: 1,  7

ŚRODA.05.02.2025

Stół  szwedzki: Kluski lane na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)  szynka „Krakus”, twarożek na słodko, słodzony miodem,  pomidor koktajlowy, rzodkiewka

 herbata z cytryną niesłodzona

Banan,

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Zupa krem z pieczarek, grzanki,  naleśniki z serem białym/dżemem truskawkowym  niskosłodzonym z polewą jogurtowo-waniliową surówka z marchwi

lemoniada niesłodzona

Bruschetta z pomidorem i mozzarellą na ciepło , herbata Melisa

 

Alergeny: 1,  7, 3

Alergeny:8, 5

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Alergeny: 1, 7, 11

     CZWARTEK 06.02.2025

Stół  szwedzki: Mleko na gorąco ,pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo, krakowska sucha „Olewnika”

 filet z indyka, pasta z tuńczyka, ogórek zielony, papryka

 herbata rumiankowa niesłodzona

Pomarańcze,

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Rosół z makaronem nitki, podudzia z kurczaka pieczone, ryż paraboliczny, surówka bułgarska(ogórek kiszony, papryka, jabłko, cebulka)

lemoniada niesłodzona

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, zapiekany z serem żółtym

herbata owocowa niesłodzona

Alergeny: 1, 3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1, 3, 7,9

Alergeny: 1, 3, 7

PIĄTEK   07.02.2025

Stół  szwedzki: Płatki kukurydziane,  pieczywo mieszane z masłem,

( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)salami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony,

herbata z cytryną

 

Jabłko,

suszone owoce

i mix ziaren(orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Barszcz ukraiński z ziemniakami i śmietaną,

ryba panierowana z pieca, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej z marchewką,  koperkiem,

lemoniada niesłodzona

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem różanym, z lukrem

(wyrób własny)

kakao na mleku

 

 

Alergeny: 1,3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny:  4, 7, 9

Alergeny: 1,  3, 7

ALERGENY

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.)

1.         Zboża zawierające gluten

2.         Skorupiaki i produkty pochodne

3.         Jaja i produkty pochodne

4.         Ryby i produkty pochodne

5.         Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.         Soja i produkty pochodne

7.         Mleko i produkty pochodne

8.         Orzechy

9.         Seler i produkty pochodne

10.      Gorczyca i produkty pochodne

11.      Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.      Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13.      Łubin i produkty pochodne.

14.      Mięczaki i produkty pochodne.

GRAMATURA POSIŁKÓW 

 

Śniadanie:

Zupa mleczna

Pieczywo

Masło

Wędlina/ser żółty

Pomidor, ogórek

Papryka, rzodkiewka

Napój

II śniadanie:

Owoce

Warzywa

Orzechy, ziarenka

Sok świeży

Obiad:

Zupa

Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka

Klops

Udko kurczaka

Mięso duszone bez panierki

Gulasz, mięso razem z sosem

Ziemniaki

Ryż, kasza, makaron

Surówka

Mizeria

Warzywa gotowane z wody

Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki)

 

 

200 g

35 g

6 g

15 g

30 g

20 g

150 g

 

80-100 g

20-30 g

5 g

130 g

 

250-300 g

65 g

60 g

85 g

55 g

100-120 g

150 g

80-100 g

100 g

120 g

70 g

30 g

 

Podwieczorek:

Pieczywo

Masło

Wędlina

pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka

ciastko, biszkopt

ciasto

owoce

sałatka

placki ziemniaczane, racuchy

 

 

25 g

4 g

15 g

20 g

40 g

100 g

50 g

70 g

100 g