Jadłospis
ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 29.05.2023 | |||
Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, wędlina drobiowa, serek wiejski, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną | Kiwi, suszone owoce i mix ziaren | Barszcz biały z ziemniakami, pulpety z młodą kapustą w sosie pomidorowym, kasza gryczana biała niepalona, surówka bułgarska lemoniada | Kasza jaglana z musem truskawkowym, herbata rumiankowa |
alergeny: 1, 7 | Alergeny: 8 | Alergeny: 1, 7, 9 | Alergeny: 1, 7 |
WTOREK 30.05.2023 | |||
Mleko na gorąco, pieczywo mieszane z masłem, krakowska parzona wieprzowa, filet z indyka, jajko faszerowane, ogórek zielony, pomidor malinowy, herbata owocowa
| Winogrona, suszone owoce i mix ziaren | Rosoł z makaronem, podudzia pieczone, kasza kuskus perłowa, surówka z buraczków na zimno woda z cytryną i miętą | Placki z kaszy gryczanej herbata zielona |
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 3, 9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 31.05.2023 | |||
Lane kluski mleku, pieczywo mieszane z masłem, krakowska sucha (Olewnik) wędlina drobiowa, twarożek na słodko, roszponka, pomidor koktajlowy herbata malinowa
| Banan suszone owoce i mix ziaren | Zupa krem z soczewicy z grzankami, kluski leniwe w sosie jogurtowo-waniliowym, surówka z marchewki lemoniada | Kiełbasa podwawelska z pieca, sos pomidorowy, pieczywo wieloziarniste herbata z cytryną
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 4, 7 |
CZWARTEK 01.06.2023 DZIEŃ DZIECKA | |||
Kawa Inka, STÓŁ SZEWDZKI, herbata miętowa | Arbuz, suszone owoce i mix ziaren |
Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z piersi kurczaka w sezamie, ziemniaczki pieczone, mizeria, brokuły, woda z cytryną i miętą | Galaretka z bitą śmietaną, herbata Melissa
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 4, 9 | Alergeny: 1, 7 |
PIĄTEK 02.06.2023 | |||
Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, salami pomidorowe, ser żółty, filet z indyka, papryka, ogórek zielony, herbata owocowa
| Pomarańcze, suszone owoce i mix ziaren | Barszcz czerwony z młodych buraczków, ryba po grecku, ziemniaki puree, surówka białej młodej kapusty, z ogórkiem, marchewką i koperkiem i sosem jogurtowym lemoniada | Ciasto z rabarbarem, (wyrób własny), kakao
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|