Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

JADŁOSPIS 16.09 - 20.09.2024

75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal

ŚNIADANIE                                          II ŚNIADANIE

ok 25%-30%(350-420 kcal)

OBIAD

ok 30%- 35%(420-490kcal)

PODWIECZOREK

ok 15%-20%(210-280kcal)

PONIEDZIAŁEK 16.09.2024

Stół  szwedzki Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka ,,Od szwagra’’, ser żółty, papryka, ogórek zielony,

 herbata Melisa niesłodzona

Nektarynki,

suszone owoce

 i  mix ziaren

(orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni)

Zupa pomidorowa z makaronem nitki ze śmietaną, kotlet pożarski drobiowy, kasza pęczak, surówka bułgarska

lemoniada niesłodzona

Bruschetta z pomidorem i serem mozzarella ( na ciepło), herbata owocowa

alergeny: 1, 7, 3

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1, 3,7, 9

Alergeny: 1,  7, 11

WTOREK  17.09.2024

Stół  szwedzki: Kawa Inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo), krakowska parzona, filet z indyka , pasta z jaj ze szczypiorkiem,miód, pomidor malinowy, ogórek kiszony,

herbata owocowa

Gruszka konferencja,

suszone owoce

 i  mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni)

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, zrazy wołowe(rostbef) w sosie własnym z cebulką, kasza gryczana niepalona, surówka z buraków na zimno,

 woda z cytryną i miętą niesłodzona

Placki z jabłkiem z mąki gryczanej(wyrób własny), herbata  zielona

Alergeny: 1,3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1,  3, 7,9

Alergeny: 1,  7

ŚRODA 18.09.2024

Stół  szwedzki: Lane kluski na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)  schab w ziołach, twarożek z sera białego słodzony miodem,  pomidor koktajlowy, rzodkiewka,

 herbata z cytryną niesłodzona

Banan,

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Zupa krem z dyni z pestkami dyni, naleśniki z serem białym /jabłkiem, polewa jogurtowo-waniliowa, surówka z marchewki z ananasem

lemoniada niesłodzona

Parówki gotowane, ketchup, pieczywo wieloziarniste, herbata Melisa

 

Alergeny: 1,  7, 3

Alergeny:8, 5

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Alergeny: 1, 7, 11

     CZWARTEK 19.09.2024

Stół  szwedzki: Mleko na gorąco ,pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)krakowska parzona,

 filet z indyka, pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym, papryka, ogórek zielony,

 herbata rumiankowa niesłodzona

Śliwki,

suszone owoce

i mix ziaren

( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Rosół z makaronem nitki, podudzia pieczone, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty

lemoniada niesłodzona

Jogurt owocowy, pieczywo wieloziarniste z masłem,

herbata z cytryną

Alergeny: 1, 3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny: 1, 3, 7,9

Alergeny: 1, 3, 7

PIĄTEK   20.09.2024

Stół  szwedzki: Płatki kukurydziane,  pieczywo mieszane z masłem,( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo),kabanosy, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony,

herbata rumiankowa

 

Jabłko,

suszone owoce

i mix ziaren(orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni)

Barszcz czerwony zabielany ,

ryba mintaj  z pieca, ziemniaki puree, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, ogórkiem i koprem,

lemoniada niesłodzona

Bułeczki z morelą i lukrem

(wyrób własny)

Kakao na mleku

 

 

Alergeny: 1,3, 7

Alergeny: 8, 5

Alergeny:  4, 7, 9

Alergeny: 1,  3, 7

 

ALERGENY

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.)

1.         Zboża zawierające gluten

2.         Skorupiaki i produkty pochodne

3.         Jaja i produkty pochodne

4.         Ryby i produkty pochodne

5.         Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6.         Soja i produkty pochodne

7.         Mleko i produkty pochodne

8.         Orzechy

9.         Seler i produkty pochodne

10.      Gorczyca i produkty pochodne

11.      Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.      Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.

13.      Łubin i produkty pochodne.

14.      Mięczaki i produkty pochodne.

GRAMATURA POSIŁKÓW 

 

Śniadanie:

Zupa mleczna

Pieczywo

Masło

Wędlina/ser żółty

Pomidor, ogórek

Papryka, rzodkiewka

Napój

II śniadanie:

Owoce

Warzywa

Orzechy, ziarenka

Sok świeży

Obiad:

Zupa

Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka

Klops

Udko kurczaka

Mięso duszone bez panierki

Gulasz, mięso razem z sosem

Ziemniaki

Ryż, kasza, makaron

Surówka

Mizeria

Warzywa gotowane z wody

Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki)

 

 

200 g

35 g

6 g

15 g

30 g

20 g

150 g

 

80-100 g

20-30 g

5 g

130 g

 

250-300 g

65 g

60 g

85 g

55 g

100-120 g

150 g

80-100 g

100 g

120 g

70 g

30 g

 

Podwieczorek:

Pieczywo

Masło

Wędlina

pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka

ciastko, biszkopt

ciasto

owoce

sałatka

placki ziemniaczane, racuchy

 

 

25 g

4 g

15 g

20 g

40 g

100 g

50 g

70 g

100 g