Jadłospis
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024 | |||
Stół szwedzki płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) z masłem, szynka Krakus, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata Mellisa niesłodzona | Pomarańcze, suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Żur z ziemniakami ze śmietaną ,pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana niepalona, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem lemoniada niesłodzona | Kasza manna na mleku z sokiem malinowym herbata rumiankowa niesłodzona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 30.04.2024 | |||
Stół szwedzki: Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo), krakowska sucha, filet z indyka, jajko gotowane ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, pomidor malinowy herbata owocowa | Banan, suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa kapuśniak, Gulasz drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, kasza pęczak, surówka bułgarska( papryka, ogórek kiszony, cebulka, jabłko)
woda z cytryną i miętą niesłodzona | Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem herbata Melisa niesłodzona |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA.01.05.2024 | |||
|
|
| |
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 02.05.2024 | |||
Stół szwedzki Mleko na gorąco, pieczywo mieszane z masłem(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) salami, ser żółty , ogórek kiszony, papryka, herbata z cytryną niesłodzona |
Pomarańcze suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa krupnik z ziemniakami makaron pełnoziarnisty z polewą jogurtowo-truskawkową z białym serkiem woda z cytryną i miętą niesłodzona | Chałka z masłem, maślanka owocowa
herbata zielona niesłodzona
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 03.05.2024 | |||
|
|
| |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|