Jadłospis
Jadłospis 8.12 - 12.12.2025 [.docx, 36.61 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 08.12.2025 | |||
Stół szwedzki Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Krakus ser żółty, ogórek kwaszony,papryka herbata owocowa niesłodzona | Mandarynki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Żupa jarzynowa z kalafiorem, ze śmietaną 18%, kotlet pożarski, kasza bulgur, surówka z selera z rodzynkami Lemoniada niesłodzona | Ziemniaki z gzikiem( ser biały, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny) herbata rumiankowa niesłodzona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 09.12..2025 | |||
Stół szwedzki: Mleko na gorąco, pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha, filet z indyka, twarożek z sera białego ze szczypiorkiem jogurtem naturalnym, ogórek zielony, papryka, miód herbata Melisa niesłodzona | Mus Promyk (Jabłko, truskawka, mango, lio truskawkowe) | Zupa zacierkowa, zraziki schabowe w sosie własnym, kasza biała gryczana niepalona, surówka z kapusty czerwonej Woda z cytryną i miętą niesłodzona | Placki z mąki gryczanej z jabłkiem herbata z cytryną niesłodzona |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 10.12.2025 | |||
Stół szwedzki: Lane kluski, pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Od Szwagra, filet z indyka, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor koktajlowy, kiełki słonecznika herbata rumiankowa niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa krem z pieczarek, grzanki, pierogi ruskie polane cebulką, surówka bułgarska (ogórek kiszony, papryka, jabłko, cebulka) Woda z cytryną i miętą niesłodzona | Kiełbasa z pieca, keczup, pieczywo mieszane z masłem herbata owocowa niesłodzona
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 11.12.2025 | |||
Stół szwedzki: Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha, filet z indyka, łosoś wędzony z koperkiem, pomidor, ogórek zielony, herbata z cytryną niesłodzona
| Pomarańcze suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa szczawiowa z ziemniakami, śmietana 18% kotlet z piersi z kurczaka z pieca, ryż, surówka kolorowa( pomidor, sałata lodowa, ogórek zielony, czerwona cebulka, sos winegret) Lemoniada niesłodzona | Bruschetta z pomidorem i mozzarellą na ciepło herbata Melisa
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 12.11.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) kabanosy, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, dżem niskosłodzony, herbata owocowa niesłodzona
| Jabłko suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz czerwony zabielany, ze śmietaną 18%, ryba panierowana z pieca ,ziemniaki opiekane, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, Woda z cytryną i miętą niesłodzona | Cisto drożdżowe z kruszonką (wyrób własny) Kakao na mleku
|
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
Alergeny Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
Gramatura posiłków | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka | |
