Jadłospis
ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 23.01.2023 | |||
Ryż na mleku, pieczywo mieszane z masłem, krakowska sucha, wędlina drobiowa, serek wiejski, papryka, ogórek zielony, herbata owocowa
| Mandarynki, suszone owoce i mix ziaren | Pomidorowa makaronem nitki, kotlet piersi kurczaka w sezamie, kasza bulgur, surówka bułgarska lemoniada | Ziemniaki z gzikiem herbata z cytryną |
alergeny: 1, 7 | Alergeny: 8 | Alergeny: 1, 7, 9 | Alergeny: 1, 7 |
WTOREK 24.01.2023 | |||
Mleko na gorąco, pieczywo mieszane z masłem, schab w ziołach, filet z indyka, jajko ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, pomidor, Melissa
| Kiwi, suszone owoce i mix ziaren | Zupa zacierkowa, gulasz z piersi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, kasza gryczana niepalona, surówka z kapusty czerwonej woda z cytryną i miętą
| Placki z mąki gryczanej z jabłkiem herbata miętowa |
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 3, 9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 25.01.2023 | |||
Lane kluski na mleko, pieczywo mieszane z masłem, krakowska parzona, wędlina drobiowa, pasta z białego sera na słodko, roszponka, pomidor koktajlowy herbata zielona
| Banan suszone owoce i mix ziaren | Zupa krem z pieczarek, kartacze z białym serem i cebulką, surówka z marchwi z ananasem lemoniada | Parówki z szynki, pieczywo wieloziarniste z masłem
herbata owocowa |
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 4, 7 |
CZWARTEK 26.01.2023 | |||
Kasza manna, pieczywo mieszane z masłem, szynka „Krakus”, wędlina drobiowa, humus, ogórek kiszony, papryka, herbata miętowa
| Winogrona ciemne , suszone owoce i mix ziaren | Rosół z makaronem, podudzia pieczone, ryż, surówka z selera z rodzynkami woda z cytryną i miętą | Makron z polewą truskawkową herbata Melissa
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 4, 9 | Alergeny: 1, 7 |
PIĄTEK 27.01.2023 | |||
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kabanosy wieprzowe, ser żółty, filet z indyka, papryka , ogórek zielony herbata zielona
| Pomarańcze , suszone owoce i mix ziaren | Barszcz czerwony , ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zielonym ogórkiem, koperkiem w sosie vinegrette lemoniada | Ciasto drożdżowe z kruszonką (wyrób własny) kakao |
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|