Jadłospis
Jadłospis 23.06- 27.06.2025 [.docx, 36.32 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 23.06.2025 | |||
Stół szwedzki Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Morlińska , ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną niesłodzona | Truskawki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa pomidorowa z makaronem, śmietaną 18% , kotlet z piersi kurczaka panierowany z pieca, kasza pęczak, surówka bułgarska ( ogórek kiszony, papryka, jabłko, cebulka) lemoniada niesłodzona | Ziemniaki z gzikiem( ser biały, szczypior, rzodkiewka, jogurt naturalny) herbata Melisa niesłodzona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 24.06.2025 | |||
Stół szwedzki Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha Olewnika, filet z indyka, sałatka capresse( pomidor, ser mozzarella, sos ze świeżej bazylii) ogórek małosolny, papryka, miód, herbata owocowa niesłodzona | Arbuz suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa szczawiowa z ziemniakami, ze śmietaną 18%, gołąbki z młodej kapusty, ziemniaki młode gotowane z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym woda z cytryną i miętą niesłodzona | Bruschetta z pomidorem i mozzarellą na ciepło herbata rumiankowa niesłodzona |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 25.06.2025 | |||
Stół szwedzki: Zacierka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Morlińska, filet z indyka, pasta z sera białego słodzona miodem, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka herbata Melisa niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa krem z zielonego groszku na wywarze warzywnym, z grzankami, pierogi z truskawkami polane sosem jogurtowo-waniliowym, surówka z marchwi z ananasem lemoniada niesłodzona | Kiełbasa podwawelska z pieca, pieczywo wieloziarniste z masłem herbata zielona niesłodzona
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 26.06.2025 | |||
Stół szwedzki: Ryż na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) kabanosy, filet z indyka ,humus, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną niesłodzona
| Truskawki, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Rosół z makaronem nitki, podudzia pieczone w piecu, ryż ,surówka z czerwonej kapusty woda z cytryną i miętą niesłodzona | Makaron pełnoziarnisty z polewą truskawkową, z serkiem naturalnym, herbata owocowa niesłodzona
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 27.06.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)krakowska sucha Olewnika, ser żółty, papryka, ogórek małosolny, dżem niskosłodzony, herbata owocowa
| Arbuz suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami, ryba miruna panierowana z pieca, ziemniaki młode gotowane, surówka z młodej kapusty kiszonej z marchewką, lemoniada | Ciasto z rabarbarem (wyrób własny) jogurt owocowy |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
Alergeny Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
Gramatura posiłków | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka |