Jadłospis
Jadłospis 7.04- 11.04 [.docx, 35.65 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 07.04.2025 | |||
Stół szwedzki Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Od szwagra, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata owocowa niesłodzona | Mandarynki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa pomidorowa z makaronem nitki, ze śmietaną 18% , kotlet mielony z pieczarkami, z pieca, kasza bulgur, marchewka gotowana z ziemniakiem i masełkiem, lemoniada niesłodzona | Ziemniaki z gzikiem( ser biały, rzodkiewka, szczypior z dodatkiem jogurtu naturalnego) herbata rumiankowa niesłodzona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 7 |
WTOREK 08.04.2025 | |||
Stół szwedzki Kawa inka, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha Olewnika ,filet z indyka, pasta z jaj ze szczypiorkiem , ogórek kiszony, papryka, miód, herbata zielona niesłodzona | Grejpfrut suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa krupnik z ziemniakami, zrazy schabowe wieprzowe z cebulką, w sosie własnym, kasza gryczana niepalona, buraczki na ciepło, woda z cytryną i miętą, niesłodzona | Placki z mąki pszennej z jabłkiem(wyrób własny) herbata z cytryną |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 09.04.2025 | |||
Stół szwedzki: Ryż na mleku , pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) schab w ziołach, filet z indyka, pasta z sera białego słodzona miodem , pomidorki koktajlowe, kiełki, herbata owocowa niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa grochowa, kartacze z serem i cebulką surówka bułgarska ( papryka, ogórek kiszony, cebulka, jabłko), lemoniada niesłodzona | Bruschetta z mozzarellą i pomidorem na pieczywie wieloziarnistym na ciepło herbata Melisa
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 10.04.2025 | |||
Stół szwedzki Kluski lane na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha, filet z indyka, pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym, papryka, ogórek zielony, herbata rumiankowa niesłodzona | Pomarańcze, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Rosół z makaronem nitki, podudzia pieczone w piecu ryż paraboliczny, surówka z kapusty czerwonej woda z cytryną i miętą, niesłodzona | Kasza manna z sokiem malinowym herbata z cytryną
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 11.04.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)salami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony, herbata Melisa
| Jabłko suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz czerwony zabielany śmietaną 18%, ryba miruna panierowana, z pieca z , frytki ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskie ( kukurydza, koperek, ogórek zielony, sos winegret) lemoniada niesłodzona | Cisto drożdżowe z kruszonką (wyrób własny) Kakao na mleku |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
Alergeny Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
Gramatura posiłków | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka |