Jadłospis
Jadłospis 19.05- 23.05.2025 [.docx, 35.48 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 19.05.2025 | |||
Stół szwedzki Ryż na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska parzona , ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną niesłodzona | Truskawki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa pomidorowa z makaronem nitki, śmietaną 18%, antrykot z piersi kurczaka , panierowany z pieca, kasza pęczak, surówka bułgarska(ogórek kiszony, papryka, cebulka, jabłko) , lemoniada niesłodzona | Musli owocowe z jogurtem naturalnym herbata rumiankowa niesłodzona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 20.05.2025 | |||
Stół szwedzki Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka „Krakus”, jajko faszerowane filet z indyka, ogórek kiszony, papryka, miód, herbata owocowa niesłodzona | Kiwi suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa zacierkowa, gołąbki z mięsem drobiowym w sosie własnym, ziemniaki puree, mizeria z jogurtem naturalnym, woda z cytryną i miętą niesłodzona | Placki z mąki gryczanej z jabłkiem, z cukrem pudrem i cynamonem herbata zielona |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 21.05.2025 | |||
Stół szwedzki: Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska parzona , filet z indyka, pasta z sera słodzona miodem, pomidor koktajlowy, kiełki ze słonecznika herbata Melisa niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa grochowa z ziemniakami, kluski leniwe( z białym serem), z bułką tartą, polane masełkiem, surówka z marchwi z ananasem lemoniada niesłodzona | Makaron z polewą truskawkową herbata owocowa niesłodzona
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 22.05.2025 | |||
Stół szwedzki: Ryż na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) salami, filet z indyka, pasta rybna, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną niesłodzona
| Pomarańcze, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa szczawiowa z młodego szczawiu, ze śmietaną 18%, pierś grillowana z pieca, ryż paraboliczny, surówka wiosenna (sałata lodowa, ogórek, papryka, pomidor, sos winegretem) Woda z cytryną i miętą niesłodzona | Chałka z masłem Jogurt naturalny z owocami herbata rumiankowa |
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 23.05.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)krakowska sucha Olewnika, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony, herbata owocowa
| Jabłko suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Botwina z jajkiem, ryba miruna panierowana z pieca, ziemniaki gotowane, surówka z białej młodej kapusty z marchewką i koperkiem, lemoniada | Ciasto marchewkowe (wyrób własny) Kakao na mleku |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
Alergeny Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
Gramatura posiłków | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka |