Jadłospis
Jadłospis 15.09 - 19.09.2025 [.docx, 35.53 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 15.09.2025 | |||
Stół szwedzki Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka ,,od Szwagra’’, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata Melissa niesłodzona | Nektarynki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa jarzynowa z kalafiorem, kotlety mielone z pieczarkami, kasza pęczak, marchewka gotowana, lemoniada niesłodzona | Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, herbata rumiankowa niesłodzona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 16.09.2025 | |||
Stół szwedzki Ryż na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo), sałatka caprese z pesto bazyliowym, krakowska sucha, filet z indyka, ogórek kiszony, papryka, miód, herbata owocowa niesłodzona | Gruszki, suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa pieczarkowa, gulasz drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, kasza gryczana niepalona biała, surówka bułgarska (ogórek kiszony, papryka, cebula) woda z cytryną i miętą niesłodzona | Placki z mąki gryczanej z jabłkiem, herbata z cytryną |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 17.09.2025 | |||
Stół szwedzki: Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) schab w ziołach, filet z indyka, jajko faszerowane, pomidor koktajlowy, kiełki, herbata Melisa niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki, kluski śląskie z cebulką, fasolka szparagowa, lemoniada niesłodzona | Parówki z szynki na ciepło, pieczywo wieloziarniste z masłem, ketchup herbata zielona niesłodzona
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 18.09.2025 | |||
Stół szwedzki: Kawa Inka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) salami, pasta rybna, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną niesłodzona
| Arbuz, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa kapuśniak, szaszłyki drobiowe z warzywami, ryż, surówka z czerwonej kapusty, Woda z cytryną i miętą niesłodzona | Kasza manna z sokiem malinowym, herbata rumiankowa niesłodzona
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 19.08.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem,( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony, herbata z cytryną
| Jabłko, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy włoskie, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz czerwony ze śmietaną 18%,ryba miruna panierowana z pieca, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, ogórkiem zielony, lemoniada | Bułeczki drożdżowe ze śliwką, Kakao na mleku
|
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
Alergeny Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
Gramatura posiłków | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka |