Jadłospis
JADŁOSPIS 10.03.- 14.03.2025 [.docx, 34.70 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 10.03.2025 | |||
Stół szwedzki Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Morlińska, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną | Mandarynki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa pomidorowa z makaronem nitki, ze śmietaną 18% , rumsztyk drobiowy z pieca, z cebulką, kasza pęczak, marchewka gotowana drobna z ziemniakami, brokuł z wody z masełkiem i bułką tartą lemoniada | Musli owocowe z jogurtem naturalnym, pieczywo mieszane z masłem herbata malinowa |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 11.03.2025 | |||
Stół szwedzki Mleko na gorąco, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) schab od szwagra , filet z indyka, sałatka capresse( pomidor, mozzarella, sos ze świeżej bazylii) ,ogórek kiszony, miód, herbata rumiankowa niesłodzona | Pomarańcza suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa krupnik z ziemniakami, gulasz drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, kasza bulgur, surówka z buraczków na zimno woda z cytryną i miętą niesłodzona | Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem herbata z cytryną |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 12.03.2025 | |||
Stół szwedzki: Zacierki na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka wieprzowa, filet z indyka, jajko faszerowane , pomidor malinowy, kiełki ze słonecznika herbata owocowa | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Krem z pieczarek, grzanki, naleśniki z serem białym/ jabłkiem słodzone miodem, z polewą waniliową na jogurcie naturalnym, surówka z marchwi z ananasem lemoniada niesłodzona | Kiełbasa z pieca, pieczywo pełnoziarniste z masłem, keczup herbata Melisa
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 13.03.2025 | |||
Stół szwedzki Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha, filet z indyka, pasta z tuńczyka, papryka, ogórek zielony, herbata zielona niesłodzona | Kiwi zielone suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa kapuśniak, kotlet z piersi kurczaka , ryż, surówka bułgarska(papryka, ogórek kiszony, jabłko, cebulka), woda z cytryną i miętą niesłodzona | Kasza manna na mleku z sokiem malinowym herbata z cytryną
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 14.03.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)salami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony, herbata malinowa
| Jabłko suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz ukraiński, ryba miruna z pieca , ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i ogórkiem, koperkiem lemoniada | Szarlotka(wyrób własny) Kakao na mleku |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|