Jadłospis
ŚNIADANIE | II ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 11.12.2023 | |||
Stół szwedzki :Owsianka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, krakowska parzona, filet z indyka, pasta z sera białego na słodko papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną | Mandarynki, suszone owoce i mix ziaren | Zupa ogórkowa, kotlet pożarski, kasza gryczana biała niepalona, marchewka gotowana, lemoniada | Musli owocowe z jogurtem naturalnym herbata zielona |
alergeny: 1, 7 | Alergeny: 8 | Alergeny: 1, 7, 9 | Alergeny: 1, 7 |
WTOREK 12.12.2023 | |||
Stół szwedzki: Mleko na gorąco, pieczywo mieszane z masłem, szynka wieprzowa, wędlina drobiowa jajko gotowane ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, pomidor malinowy, miód herbata owocowa
| Kiwi, suszone owoce i mix ziaren | Zupa zacierkowa, pulpety drobiowe z kapustą w sosie pomidorowy kasza pęczak, buraczki na ciepło, woda z cytryną i miętą | Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem herbata rumiankowa |
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 3, 9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 13.12.2023 | |||
Stół szwedzki: Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, krakowska parzona, roszponka, pomidor koktajlowy herbata owocowa | Banan suszone owoce i mix ziaren | Zupa krem z pieczarek, pierogi ruskie polane cebulką, surówka z czerwonej kapusty lemoniada | Kiełbasa podwawelska z pieca pieczywo wieloziarniste, keczup herbata z cytryną
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 4, 7 |
CZWARTEK 14.12.2023 | |||
Stół szwedzki : Kawa inka, herbata miętowa | Pomarańcz suszone owoce i mix ziaren | Zupa grochowa, antrykot z kurczaka w sezamie, ryż, surówka bułgarska woda z cytryną i miętą | Kasza manna z sokiem malinowym herbata zielona
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 4, 9 | Alergeny: 1, 7 |
PIĄTEK 15.12.2023 | |||
Stół szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, salami z pomidorami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem n/s herbata owocowa
| Jabłko, suszone owoce i mix ziaren | Barszcz zabielany, łosoś z pieczony, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i ogórkiem lemoniada | Ciasto drożdżowe z kruszonką (wyrób własny) kakao
|
Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 7 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|