Jadłospis
JADŁOSPIS 3.02.- 7.02.2025 [.docx, 35.07 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 03.02.2025 | |||
Stół szwedzki Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) schab od Szwagra, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata z cytryną | Mandarynki, suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa kapuśniak z ziemniakami, pulpety w sosie pomidorowym, kasza pęczak, surówka z selera z rodzynkami, brokuł z wody lemoniada niesłodzona | Kasza manna na mleku, z sokiem malinowym (na ciepło), herbata zielona |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 04.02.2025 | |||
Stół szwedzki: Kawa inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo),krakowska sucha „Olewnika”’, filet z indyka , pasta jajeczna ze szczypiorkiem, miód, pomidor malinowy, ogórek kiszony, herbata owocowa | Kiwi złote suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Krupnik, kotlet z piersi kurczaka, panierowany z pieca, kasza gryczana niepalona biała, surówka z kapusty czerwonej woda z cytryną i miętą niesłodzona | Placki ziemniaczane(wyrób własny), herbata rumiankowa |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA.05.02.2025 | |||
Stół szwedzki: Kluski lane na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka „Krakus”, twarożek na słodko, słodzony miodem, pomidor koktajlowy, rzodkiewka herbata z cytryną niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa krem z pieczarek, grzanki, naleśniki z serem białym/dżemem truskawkowym niskosłodzonym z polewą jogurtowo-waniliową surówka z marchwi lemoniada niesłodzona | Bruschetta z pomidorem i mozzarellą na ciepło , herbata Melisa
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 06.02.2025 | |||
Stół szwedzki: Mleko na gorąco ,pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo, krakowska sucha „Olewnika” filet z indyka, pasta z tuńczyka, ogórek zielony, papryka herbata rumiankowa niesłodzona | Pomarańcze, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Rosół z makaronem nitki, podudzia z kurczaka pieczone, ryż paraboliczny, surówka bułgarska(ogórek kiszony, papryka, jabłko, cebulka) lemoniada niesłodzona | Makaron pełnoziarnisty z warzywami, zapiekany z serem żółtym herbata owocowa niesłodzona |
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 07.02.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)salami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony, herbata z cytryną
| Jabłko, suszone owoce i mix ziaren(orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz ukraiński z ziemniakami i śmietaną, ryba panierowana z pieca, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, koperkiem, lemoniada niesłodzona | Bułeczki drożdżowe z nadzieniem różanym, z lukrem (wyrób własny) kakao na mleku
|
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|