Jadłospis
Jadłospis 9.06- 13.06.2025 [.docx, 35.15 kB]
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 09.06.2025 | |||
Stół szwedzki Owsianka na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Morlińska, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata owocowa | Truskawki suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa koperkowa, ze śmietaną 18% , antrykot z piersi kurczaka z pieca, kasza pęczak ,surówka kolorowa(papryka, ogórek zielony, pomidor ,sałata, sos winegret) lemoniada niesłodzona | Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem herbata rumiankowa |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 10.06.2025 | |||
Stół szwedzki Mleko na gorąco, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska sucha Olewnika ,filet z indyka, sałatka capresse( pomidor, ser mozzarella, sos bazyliowy z , ogórek małosolny, papryka, miód, herbata zielona niesłodzona | Banan WYCIECZKA | Zupa pomidorowa z makaronem nitki ze śmietaną 18%, gulasz drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, ryż paraboliczny, surówka bułgarska(( papryka, ogórek kiszony, cebulka, jabłko),
woda z cytryną i miętą niesłodzona | Bułka drożdżowa herbata z cytryną |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA 11.06.2025 | |||
Stół szwedzki: Kasza manna , pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) szynka Morlińska, filet z indyka, pasta z pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, herbata owocowa | Banan, WYCIECZKA | Zupa krem z cukinii i bobu, groszek ptysiowy, kopytka polane cebulką, surówka z młodych buraczków na zimno lemoniada niesłodzona | Bułka drożdżowa herbata Melisa
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 12.06.2025 | |||
Stół szwedzki Ryż na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) salami, filet z indyka, pasta z tuńczyka z ogórkiem kiszonym, papryka, ogórek zielony, herbata rumiankowa niesłodzona | Truskawki, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa szczawiowa z ziemniakami , śmietaną 18%, kotlet schabowy, kasza bulgur, kapusta młoda zasmażana niesłodzona | Kiełbasa z pieca, keczup, pieczywo mieszane z masłem herbata z cytryną
|
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 13.06.2025 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem, ( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)krakowska sucha Olewnika, ser żółty, papryka, ogórek małosolny, dżem niskosłodzony, herbata Melisa
| Kiwi suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz czerwony zabielany śmietaną 18%, ryba miruna panierowana, z pieca z , ziemniaki, surówka z kapusty młodej ( kukurydza, koperek, ogórek zielony, sos winegret) lemoniada | Cisto kruche z truskawkami z kruszonką( wyrób własny) Kakao na mleku |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
Alergeny Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
Gramatura posiłków | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka |