Jadłospis
75% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dzieci w wieku przedszkolnym wynosi 1050kcal
ŚNIADANIE II ŚNIADANIE ok 25%-30%(350-420 kcal) | OBIAD ok 30%- 35%(420-490kcal) | PODWIECZOREK ok 15%-20%(210-280kcal) | |
PONIEDZIAŁEK 15.07.2024 | |||
Stół szwedzki Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) krakowska pieczona, ser żółty, papryka, ogórek zielony, herbata Melisa niesłodzona | Nektarynki, suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów ze śmietaną i makaronem nitki, rumsztyk z cebulką, kasza pęczak, kalafior z wody z bułką, lemoniada niesłodzona | Ziemniaki pieczone z gzikiem, herbata owocowa |
alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3,7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
WTOREK 16.07.2024 | |||
Stół szwedzki: Mleko na gorąco, pieczywo mieszane z masłem(chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo), schab w ziołach, jajko gotowane ze szczypiorkiem, miód, pomidor malinowy, ogórek zielony, herbata owocowa | Morelki, suszone owoce i mix ziaren (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika , dyni) | Zupa zacierkowa, gulasz drobiowy w sosie słodko-kwaśnym, kasza gryczana niepalona biała, surówka z czerwonej kapusty, woda z cytryną i miętą niesłodzona | Jogurt z truskawkami, pieczywo mieszane z masłem, herbata zielona |
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 7 |
ŚRODA.17.07.2024 | |||
Stół szwedzki: Lane kluski na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo) sałatka caprese, szynka ,,Krakus’’, pomidor koktajlowy, rzodkiewka, herbata z cytryną niesłodzona | Banan, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa krem z cukinii i warzyw z grzankami, kluski śląskie z cebulką i białym serem, mizeria, lemoniada niesłodzona | Kiełbaski z pieca, ketchup, pieczywo wieloziarniste, herbata Melisa
|
Alergeny: 1, 7, 3 | Alergeny:8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7, 9 | Alergeny: 1, 7, 11 |
CZWARTEK 18.07.2024 | |||
Stół szwedzki: Kawa Inka na mleku pieczywo mieszane z masłem, chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo)krakowska pieczona, filet z indyka, twarożek ze szczypiorkiem, papryka, ogórek zielony, herbata rumiankowa niesłodzona | Arbuz, suszone owoce i mix ziaren ( orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Zupa jarzynowa z fasolką szparagową, pierś z kurczaka panierowana z pieca, ryż, surówka z buraczków na zimno z jabłkiem, lemoniada niesłodzona | Kasza jaglana z sokiem malinowym, Herbata z cytryną |
Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 1, 3, 7,9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
PIĄTEK 19.07.2024 | |||
Stół szwedzki: Płatki kukurydziane, pieczywo mieszane z masłem,( chleb razowy, żytni z dynią, białe pieczywo),salami, ser żółty, papryka, ogórek zielony, dżem niskosłodzony, herbata rumiankowa
| Jabłko, suszone owoce i mix ziaren(orzechy nerkowca, orzechy laskowe, morele, żurawina, pestki słonecznika, dyni) | Barszcz czerwony , ryba miruna panierowana z pieca, ziemniaki młode z wody z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, ogórkiem, z koperkiem, lemoniada niesłodzona | Ciasto drożdżowe z kruszonką, Maślanka owocowa
|
Alergeny: 1,3, 7 | Alergeny: 8, 5 | Alergeny: 4, 7, 9 | Alergeny: 1, 3, 7 |
ALERGENY Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny | |||
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 z dnia 25 sierpnia 2011 r.) | |||
1. Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy 9. Seler i produkty pochodne 10. Gorczyca i produkty pochodne 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. | |||
GRAMATURA POSIŁKÓW | |||
Śniadanie: Zupa mleczna Pieczywo Masło Wędlina/ser żółty Pomidor, ogórek Papryka, rzodkiewka Napój II śniadanie: Owoce Warzywa Orzechy, ziarenka Sok świeży Obiad: Zupa Kotlet mielony, schabowy, z piersi kurczaka Klops Udko kurczaka Mięso duszone bez panierki Gulasz, mięso razem z sosem Ziemniaki Ryż, kasza, makaron Surówka Mizeria Warzywa gotowane z wody Dodatek warzywa (pasek papryki, krążek marchewki) |
200 g 35 g 6 g 15 g 30 g 20 g 150 g
80-100 g 20-30 g 5 g 130 g
250-300 g 65 g 60 g 85 g 55 g 100-120 g 150 g 80-100 g 100 g 120 g 70 g 30 g |
Podwieczorek: Pieczywo Masło Wędlina pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka ciastko, biszkopt ciasto owoce sałatka placki ziemniaczane, racuchy |
25 g 4 g 15 g 20 g 40 g 100 g 50 g 70 g 100 g
|