KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zabawy rytmiczne część 4

Lekcja 4

Tematem dzisiejszych  zajęć będzie POPULARNOŚĆ.

 Do rodziców

Zachęcam do obejrzenia filmików głównie dzieci 5, 6 letnie, które już za moment rozpoczną naukę w szkole. Na pewno każdy z Państwa pamięta choć jedną sytuację z ,,życia szkolnego”, z którą wiązało się wyśmianie przez grupę rówieśników, odrzucenie. Są to na tyle trudne przeżycia, że często wspominamy je latami. My, nauczyciele już w przedszkolu wyczulamy dzieci, żeby odnosiły się do siebie z szacunkiem, uczymy je jak reagować na nietypowe, odbiegające od normy, zachowania kolegów, koleżanek. Świadomość społeczna dzieci wzrasta z wiekiem, dlatego najtrudniejszy okres jest dopiero przed nimi – w szkole.

https://www.youtube.com/watch?v=lVuuiwa_KcM&list=PLU-643YL6dIqBZiCgvjowKrTCubIwcu5&index=8

https://www.youtube.com/watch?v=AJD5C3jRO_A&list=PLU-643YL6dIqBZiCgvjowKrTCubIwcu5&index=9

 Kochane dzieci,

czas na zadanie muzyczne. Tym razem przenosimy się do Opery – to takie miejsce, w którym artyści zamiast mówić różne wierszyki, opowiadać historie, śpiewają je. Robią to w sposób nieco inny niż jest Wam znany z radia. Nazywa się on śpiewem klasycznym.

Nauczymy się piosenki o pewnej zarozumiałej śpiewaczce operowej/Divie, która była bardzo samotna. Posłuchajcie piosenki Diwa i zastanówcie się dlaczego była nieszczęśliwa? Może nikt nie chciał się z nią przyjaźnić, bo ciągle się przechwalała, jaka jest piękna i mądra? A może była całkiem fajna, tylko koledzy dokuczali jej, bo zazdrościli jej sławy?

https://www.youtube.com/watch?v=mx8WN4JQbxM&list=PLU-643YL6_dIqBZiCgvjowKrTCubIwcu5&index=6

Poniżej znajdziecie ćwiczenia wokalne. Pokazałam w nich jak wokaliści ćwiczą swój głos, żeby brzmiał pięknie. Wiem, że są wśród Was przyszłe piosenkarki i przyszli piosenkarze. Ruszajcie do pracy i ćwiczcie swoje głosy! 

https://www.youtube.com/watch?v=1BK4gq5y784&list=PLU-643YL6_dIqBZiCgvjowKrTCubIwcu5&index=8

Czy może ktoś z Was wie, co to jest balet? Poćwiczcie układ taneczny do piosenki. Jeśli wolicie możecie wykorzystać w tańcu inne, swoje ulubione figury taneczne, albo po prostu swobodnie poruszać się przy piosence. Życzę Wam dobrej zabawy!

https://www.youtube.com/watch?v=Lyb1KFXn0WI&list=PLU-643YL6_dIqBZiCgvjowKrTCubIwcu5&index=9

Poniżej umieściłam słowa piosenki.

Do zobaczenia!

DIWA     

1. Gdy kurtyna już opada

światła gasną, milkną brawa.

Korytarzem idzie Diwa

piękna, dumna, nieprawdziwa. Aaaaaa.

Ref. 

Z brylantami suknię masz,

 wyszywaną blaskiem gwiazd

Czego pragniesz los ci da.

 Płynie złota łza.

Jedna złota łza.

2. Idzie Diwa prężnym krokiem.

Mija lustro, wie już o tym,

że nie ujrzy w nim uśmiechu, 

który złość by w szczęście przekuł.

Ref.

Z brylantami suknię masz,

 wyszywaną blaskiem gwiazd

Czego pragniesz los ci da.

 Płynie złota łza.

Jedna złota łza.

3. Smutna Diwa, zamyślona

Na samotność obrażona.

W swoim świecie tak zamknięta

Nikt już o niej nie pamięta.

 Wokaliza 

Ref.

Z brylantami suknię masz.

Znikł makijaż, znikł gdzieś blask.

Przedstawienie dalej trwa.

W swoim świecie wciąż

piękna Diwa gra.