KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Informacje dla Rodziców dzieci nowo przyjętych

Idziemy do przedszkola!

  1. Opowiedz dziecku o pójściu do przedszkola. Należy postarać się przedstawić dziecku przedszkole w sposób pozytywny i pełen entuzjazmu, zachowując umiar i naturalność.
  2. Nie przeciągaj pożegnania w szatni. Pomóż dziecku rozebrać się, pocałuj je i wyjdź.
  3. Nie zabieraj dziecka do domu, kiedy płacze przy rozstaniu. Jeśli zrobisz to choć raz, będzie wiedziało, że łzami można wiele wymusić. Największe nasilenie płaczu jest zawsze w dniu drugim i trzecim. Pierwszego dnia większość dzieci nie płacze – zwycięża ciekawość przedszkola.
  4. Nie obiecuj: Jeśli pójdziesz do przedszkola, to coś dostaniesz (to forma przekupywania). Gdy przyjdziesz po dziecko, możesz dać mu mały prezencik. Możesz wtedy powiedzieć: Witaj, myślałam/-em o tobie. Popatrz, mam coś dla ciebie.
  5. Kontroluj to, co mówisz. Zamiast: Już możemy wracać do domu, powiedz: Teraz możemy iść do domu. To niby niewielka różnica, a jednak pierwsze zdanie ma negatywny wydźwięk.
  6. Nie wymuszaj na dziecku, żeby zaraz po przyjściu do domu opowiedziało, co się wydarzyło w przedszkolu. To powoduje niepotrzebny stres.
  7. Jeśli dziecko przy pożegnaniu z mamą płacze, może warto, aby przez kilka dni odprowadzał je do przedszkola tata lub osoba z którą dziecko nie jest związane emocjonalnie.
  8. Pamiętaj: żegnaj i witaj swoje dziecko zawsze UŚMIECHEM!

 

Wyprawka na wrzesień:

Wszystkie ubranka dziecka muszą być podpisane, także bielizna i kapcie!

  • przytulanka na leżakowanie – najlepiej ulubiona maskotka, która pomoże w trudnych chwilach – można podpisać inicjałami na wszywce (czasami dwoje – troje dzieci ma taką samą rzecz),
  • kapcie – na podeszwie antypoślizgowej, wygodne i łatwe do wkładania (podpisane),
  • poduszka w poszewce tzw. Jasiek, kołderka ( podpisana)
  • piżama wciągana, a nie zapinana na guziki (podpisana góra i dół),
  • ubrania na zmianę (wszystkie podpisane) do worka w szatni, w zależności od pory roku: podkoszulka, bluzka, spodnie, spódniczka, majtki, skarpetki, rajstopy
  • torebka na zabrudzone, mokre rzeczy.

 

Uwagi dotyczące ubierania dziecka do przedszkola

  • Spodnie, spódniczki najlepiej na gumkę nie za luźną i nie za ciasną.
  • Nakrycie głowy także w okresie letnim.
  • Bluzki z odpowiednio luźnymi rękawami. Dzieci myją ręce z podciągniętymi rękawami, aby ich nie zmoczyć. Gdy rękawy są za ciasne i nie dają się podciągnąć, dziecku trudno będzie ich nie zalać.
  • Buty wyjściowe: bezpieczne (nie klapki, nie śliskie), łatwe do wkładania.
  • W dni deszczowe – kalosze, kurtki przeciwdeszczowe z kapturem lub pelerynki.
  • Kapcie najlepsze na gumowej podeszwie, zapinane na rzepy. Ułatwiają dziecku samodzielne zdejmowanie i wkładanie, czyli osiąganie samodzielności w zakresie jego możliwości.

 

POŻEGNANIE Z DZIECKIEM – JAK POMÓCSOBIE I DZIECKU?

KRÓTKIE POŻEGNANIE

CO POMAGA:

CO UTRUDNIA:

·        Nie poganiaj dziecka

·        Pożegnaj je jeden raz

·        Rozmowę z dzieckiem przeprowadź w domu  Szybko opuść salę

·        Kilkukrotne żegnanie dziecka

·        Długie rozmowy przed salą

·        Stanie w drzwiach i obserwowanie dziecka

RUTYNA

CO POMAGA:

CO UTRUDNIA:

·        Umów się z dzieckiem na sposób pożegnania i stosuj go, np. „buziak, przytulas, piąteczka  i idziesz do pani”

·        Rutyna pozwala dziecku powoli nabierać kontroli nad sytuacją, a rodzicowi kontroli nad czasem potrzebnym na pożegnanie

·        Chaos i pośpiech, który rodzi się, gdy rodzic nagle urywa pożegnanie z dzieckiem, spiesząc się np. do pracy

POZYTYWNE KOMUNIKATY

CO POMAGA:

CO UTRUDNIA:

·        Uśmiech rodzica

·        Radosny i pewny głos

·        Miłe życzenia: „Dobrej zabawy!”, „Miłego dnia”, „Baw się dobrze” – dzięki temu dziecko wie, że przedszkole to miejsce, gdzie miło spędzi czas i można się tam bawić

·        Słowa współczucia: „Przykro mi, ale muszę iść” - to sugeruje, że dziecko znajduje się        w przedszkolu za karę

·        Przeprosiny: „Przepraszam, ale musisz tu zostać” – to sugeruje, że przedszkole jest czymś nieprzyjemnym

·        Pocieszanie: „Nie bój się” – to sugeruje, że jednak jest się czego bać

·        Współczucie, żal i strach w głosie rodzica        – strach rodzica to gwarancja strachu                    u dziecka

MÓWIENIE PRAWDY

CO POMAGA:

CO UTRUDNIA:

·        Szczerość ze strony rodzica

·        Dotrzymywanie obietnic, np. „Przyjdę zaraz po twoim obiadku”, „Dzisiaj po przedszkolu pójdziemy razem na plac zabaw”, itp.

·        Kłamstwa: „Mama wróci po coś do auta i za chwilę po ciebie przyjdzie” - dziecko czuje się nie tylko smutne, ale i oszukane, co sprawia, że boi się bardziej

·        Ucieczka rodzica: wychodzenie z sali bez pożegnania, gdy dziecko odwróciło swoją uwagę przy zabawie – dziecko szybko zorientuje się, że mamy nie ma i będzie czuło się zdezorientowane, a to potęguje strach       i niepokój

·        Nie dotrzymywanie umów zawartych                          z dzieckiem: „Po przedszkolu odbierze cię mama”, „Będę zaraz po leżakowaniu”

CIERPLIWOŚĆ I WRAŻLIWOŚĆ

CO POMAGA:

CO UTRUDNIA:

·        Dużo czasu spędzanego z dzieckiem

·        Spokój rodzica, czułość i ciepłe słowa

·        Poganianie dziecka

·        Straszenie: „Jak nie wejdziesz do sali, zabieram twojego misia do domu”

WEJŚCIE DO SALI NA WŁASNYCH NOGACH

CO POMAGA:

CO UTRUDNIA:

·        Dziecko przyprowadzone na własnych nogach

·        Dziecko na rękach rodzica, które trzeba zrywać z rąk mamy

ZAUFANIE

Wiemy, że powierzają nam Państwo swój najcenniejszy skarb. Będziemy się o niego troszczyć!